VRF системи за централна климатизация – как действат?

VRF системи за централна климатизация – как действат?

VRF системи за централна климатизация – как действат?

Преди повече от 20 години в Япония се появяват така наречените VRF системи за централна климатизация. Съкращението идва от английския израз Variable Refrigerant Flow, което означава системи с променлив охладителен поток.

Напоследък VRF системите са все по-популярни, когато говорим за климатизация на сгради.
Причините са свързани с тяхната гъвкавост, позволяваща комбинирането на различни видове вътрешни тела заедно. Така тези системи стават подходящи за много и разнообразни типове помещения и сгради. Освен това са лесни са проектиране и спестяващи пространство. Също така могат да се инсталират на модули и дават възможност за широк избор на устройства за контрол, които да отговарят на нуждите на сградата. Ако обмисляте подобна инвестиция, запознайте се с характеристиките им.

Как действат VRF?

VRF е най-модерният начин за климатизация на сгради, който позволява постигане на много висока ефективност. Едно или няколко външни тела се свързват с помощта на VRF и така охлаждат или отопляват цяла сграда. Благодарение на своята надеждност, VRF системите могат спокойно да се използват през цялата година – за отопление и охлаждане. Те са подходящо решение за офиси, хотели, къщи, магазини, административни сгради и други подобни.

Благодарение на това умно решение всякакви интериорни особено могат да бъдат преодолени и помещението да бъде климатизирано по оптимален и ефективен начин.

Защо VRF системите пред другите видове?

Най-големият плюс на подобна инсталация е лесното транспортиране на всеки модул. Всеки модул или комбинация от 2-3 са с индивидуален охладител, работещ в обща система.
Благодарение на своята гъвкавост, всеки модул може да бъде свързан с много вътрешни тела, които да са с различна конфигурация и капацитет. Лесното поддържане с минимални усилия също е предимство. С VRF системите също може да настройте много зони с индивидуални характеристики за климатизация.

Високата им енергийна ефективност ги прави предпочитани решения в много ситуации. Макар, че първоначалната инвестиция е по-висока при VRF системите за разлика от познатите ни традиционни инсталации, VRF осигуряват бързо спестяване на оперативни разходи и издържат дълго във времето.

Виж още:

Чилъри за отопление
Електрически конвектори
Електрически бойлери


Call Now Button