Помощ при избор на телевизор.

Помощ при избор на телевизор.

Кое е нещото пред което семейството се събира вечер, след дългия работен ден и забързаното ежедневие.

Разбира се – телевизорът. Той се е превърнал в сплотяващ елемент, начин за релакс и забавление.

Телевизорът е неизменна част от съвременния дом и това кара различните компании да изкарват нови и нови продукти на пазара. Стремят се да подобряват характеристиките и технологиите. Когато стигнем до решението да си вземем нов телевизор, изникват хиляди въпроси. Какъв размер на екрана е подходящ избор за мен? Каква е разликата между LCD и LED? LCD или плазма? Какво е Smart TV? С бързите темпове с които се развиват технологиите в наши дни, покупката на нов телевизор може да се превърне в едно объркващо преживяване.

Тук ви предлагаме един бърз поглед на предлаганите технологии на пазара.

LED телевизорите. Тази технология е базирана на диоди, които излъчват светлина, благодарение на специални матрици, инсталирани под тях. Матрицата определя подаването на количеството светлина и от това зависи яснотата и качеството на изображението. LED телевизорите са добър избор тъй като притежават добър контраст и висока яркост на картината. Минусът им е, че при възпроизвеждане на тъмни сцени е възможно да се загубят част от детайлите.

LCD телевизори. Това е съкращение от Liquid Crystal Display и означава дисплей с течни кристали, чиято подсветка представлява флуоресцентни лампи. Както вече споменахме, LED телевизорите пък се осветяват от светодиоди. Реално и в двата случая става дума LCD телевизори, но с различен тип подсветки. Подсветка представлява комбинацията от светлинни източници, намиращи се зад матрицата, възпроизвеждаща картината.

Съществуват и LCD телевизори със OLED подсветка. Технологията с използването на OLED (organic light emitting diode) лампи се постига с пускането на електричество през електролуминисцентно покритие. Това води до възпроизвеждане на по-добри цветове и по-голям контраст. Също така телевизорите са с по-тънки дисплеи. За момента обаче, OLED телевизорите са малки и доста скъпи.

Плазмени телевизори.

Плазмените телевизори използват PDP плазмени дисплеи. Те са изградени от стъклени панели, съдържащи милиони клетки, напълнени със смес от инертни газове. Електричеството възбужда газовете и води до осветяване на пикселите на екрана. Плазмените телевизори са по-добри от LCD телевизорите, но това качество се постига само при дисплеи по-големи от 42 инча.

Резолюцията!

Към стандартно предлаганите HD Ready, HD и FHD телевизори, на пазара вече се появи и новата и все по-търсена 4К резолюция. Но нека ги разгледаме по отделно.

HD Ready телевизорите се характеризират с висока яркост на изображението и добра чистотата и детайлност.

FHD телевизорите. Те осигуряват наситени цветове и ясна картина дори в условия при по-светла заобикаляща среда. Но, за да се насладите на HD качество в дома си е необходимо доставчикът ви да предлага подобна услуга, както и програмата, която гледате, да бъде излъчвана в HD формат. В противен случай, дори и телевизорът ви да е HD, няма как да се възползвате от тази негова функция.

А сега, 4К резолюцията – тя разполага с двойно по-голяма разделителна способност в сравнение с FHD телевизорите. По-големият брой пиксели осигуряват по-добра детайлност на изображението. Всяка форма и цвят са много по-добре изразени. Телевизорите с 4К предоставят изключително качество като от киносалона директно в дома.

Плосък или извит екран?

А дали, телевизорите с извит екран превъзхождат тези с плосък, освен със значително по-високата си цена? Безспорно предимство на телевизорите с извит екран е, че те не се влияят до такава степен от източниците на светлина, нямат същата отразителна способност както при плоските екрани. Извитите екрани не предлагат добър зрителен ъгъл, в случай, че се намирате по-встрани. Също така, не допринасят кой знае колко за потапяне в действието, в някои случаи изкривяванията в образа, които се получават, са доста по-забележими, отколкото тези при телевизорите с плосък екран, Накратко, освен с иновативния си дизайн, извитите телевизори с нищо не превъзхождат наложилите се се на пазара с плосък екран.

В заключение, оказва се, че изборът на телевизор не е лесна задача. Съществуват множество характеристики с които е добре да сте запознати за да направите точният избор. Не прибързвайте и подходете с нужното внимание, за да бъдете удовлетворени от избора си.

Ние от Techcom с радост ще ви посъветваме за най-доброто решение спрямо вашите нужди.

Виж още:

Едра техника за дома

Телевизори

Стойки за телевизори

Call Now Button