Лаптопи

Лаптопи

Filter

През последните години лаптопите се превърнаха в уред, срещащ се в почти всички домове у нас. И за това си има много проста причина. Лаптопите са доста по-удобни от настолните компютри по отношение най-вече на фактора преносимост. В същото време когато трябва да извършат някаква важна онлайн дейност извън дома, повечето потребители категорично предпочитат лаптопите пред други преносими устройства като смартфоните и таблетите. Повишеното търсене логично води и до все по-голямо разнообразие от модели и типове лаптопи на пазара.

Дизайнът определено е важен, но както при хората, така и при компютрите, по-важно е какво има отвътре.

Лаптопи за игри

Въпреки че всеки лаптоп може да се използва за гейминг, за пълноценно изживяване в обогатена алтернативна вселена, е добре да инвестираме в машина със специално подсилени определени компоненти. Мощните видео карта и процесор са абсолютно задължителни, за да избегнем насичане и срив на системата при по-тежки игри.

Този тип геймърски лаптопи се отличават и с много добро охлаждане, тъй като загряват по-бързо от обикновено при работа. Освен това разполагат и с повече портове, в които да се включват допълнителни периферни устройства.

Не на последно място геймърските машини се отличават с по-специфичен дизайн с лека индустриална нотка. Ще забележим, че отворите им за вентилация са по-големи, за да позволяват по-лесното отвеждане на топлина, а по самата кутия ръбовете и ъглите са специално подчертани. Много от тях се предлагат и със специална подсветка на клавиатурата.

Каква е разликата между лаптоп и таблет

Основните разлики между лаптоп и таблет са, че при таблета екранът е сензорен. При сензорните екрани управлението на мишката се случва с пръста, докато при лаптопът в повечето случаи, както и за по-голямо удобство, се изискват допълнителни устройства (периферия). На пръв поглед това го прави да изглежда като настолен компютър.

Следващата важна разлика е размерът и теглото. Таблетът почти винаги превъзхожда с компактност и може да се побере в джоба, както и смартфонът ви. Лаптопите също произвеждат такива с по-малки размери от стандартните, които са значително по-добри от таблетите. Могат да работят известно време на батерия, но не толкова дълго време, колкото би издържал един таблет например. Всичко това зависи от характеристиките на дадените преносими компютри. И все пак, когато ни се налага да пътуваме например, пренасянето на лаптоп е по-трудно от таблет, но пък доста по-лесно от настолен компютър. Но пък ако сте човек, който обича и прекарва повечето си време у дома, определено преносимият компютър ще му свърши много по-добра работа.

Основни предимства при лаптопите

Самите предимства започват от неговата мобилност и липсата на безброй кабели, и стигат до сравнителната му икономичност по отношение на изразходваната електроенергия. Нека да научим малко повече за всички тези преимущества на лаптопите като продуктова категория.

Независимо дали се намирате у дома или навън, дали се излежавате или се храните, можете без проблем да си вършите работата на своята машина. В следващите редове ще видим на кои места съвременните потребители най-често използват лаптопите си.

  • У дома – въпреки че допреди няколко години домът беше запазена територия за настолните компютри, лаптопите започнаха все повече да ги изместват. И това е напълно логична тенденция, предвид по-големия комфорт, който те носят.
  • В офиса – именно мобилността на лаптопите повишава тяхната употреба и в офисите и бизнес сградите.
  • В студентските общежития – студентските общежития определено са място, където се събират много лаптопи. И това е напълно нормално.
  • По време на път – понякога ви се налага да предприемате няколкочасови пътувания с автобус или влак. В повечето случаи тези пътувания минават доста бавно, защото човек скучае и не знае с какво да си уплътни времето.
  • В кафета или заведения – лаптопът дава отлична възможност да работите или да се занимавате с нещо онлайн, докато сте в някое кафе или заведение. Неслучайно интернет кафетата станаха толкова популярни през последните години.

Избор на нов лаптоп – важни фактори и критерии

Към процеса на избор на нов лаптоп трябва да се подходи с необходимото внимание, защото това е сериозна инвестиция не само от финансова, но и от житейска гледна точка. Все пак правите този избор с надеждата новият лаптоп да ви служи поне за няколко години, нали? Така че се постарайте набелязаният от вас лаптоп наистина да отговаря максимално на нуждите, изискванията и навиците ви.

Ето няколко критерия, по които да се ориентирате в правилната посока:

  • Големина – тя играе важна роля за два свързани с него аспекта. На първо място е размерът на екрана, като предпочитаният такъв варира в зависимост от личните желания на конкретния потребител. Въпреки това можем да кажем, че лаптопите с 13- и 14-инчови екрани са сред най-добрите в това отношение.
  • RAM памет – характеристика, която има пряка връзка с възможността да използвате пълноценно своя лаптоп и да вършите на него всички необходими онлайн дейности в ежедневието си. Ако лаптопът например е с RAM памет до 4 GB, съвсем не е сигурно, че тази памет ще ви е достатъчна. Особено ако имате намерение да сваляте по-тежки и заемащи място програми и приложения или пък работата ви налага съхранението на купища файлове. В подобни случаи е препоръчително да се насочите към лаптопи с 8 GB RAM памет, които напълно ще отговорят на нуждите и изискванията ви. 
  • Операционна система – по принцип най-популярната и предпочитана сред потребителите на лаптопи операционна система е Windows. От една страна, тя предоставя сравнително лесни и достъпни настройки и функции за работа, а от друга – на пазара могат да се намерят машини с операционна система Windows от всички ценови класове. Все пак освен Windows, се предлагат и модели лаптопи с друг тип операционни системи. По-познатите сред тях са MAC, която също има доста добро разпространение на пазара, както и Chrome OS.   
  • Батерията – издръжливостта на батерията на един лаптоп е критерий, който също не е за подценяване. Разбира се, тук до голяма степен изборът ви ще зависи от обичайните време и място на използване на лаптопа.

Коя марка лаптоп е най-добрата

Въпросът за избор на марка е доста сложен и комплексен и не може да се даде еднозначен отговор. Има най-подходящ модел за най-добра цена от даден производител, но това е променливо във времето. Ако днес даден модел е най-подходящ, утре друг производител ще пусне по-добър модел на по-добра цена.

Естествено е всеки да има предпочитания, не напразно има най-много продаващи се марки и най-популярни марки. Зависи какви критерии влагате в определението най-добър: Най-ниска цена за параметри, най-атрактивен дизайн, най-малко дефектируем, най-добра матрица, най-бърз сервиз и т.н.

Как ще ви помогне Techcom.bg

Ние от Techcom.bg с радост ще Ви посъветваме за най-доброто решение спрямо Вашите нужди. Винаги се стараем нашите клиенти да получават качеството на достъпни цени. Също така предлагаме високо ниво на обслужване от утвърдени професионалисти в бранша. Всичко това, както и още оферти и услуги, може да откриете на нашият сайт. Оставаме на разположение за въпроси и актуална информация!

You've just added this product to the cart:

Call Now Button